Sidney Sheldon

Sidney Sheldon

Sidney Sheldon 1917-ben született orosz zsidó származású szülők gyerekeként, Chicagóban.
Gyerekkorában verseket írt és ezek egyikével tízévesen már pénzt is keresett. Aztán a Northwestern University hallgatójaként rövid színdarabokat írt a drámacsoport részére. Elhatározván, hogy szövegkönyvíró lesz, tizenhét éves korában, Chicagót hátrahagyva Los Angelesbe ment. Első munkájaként forgatókönyveket szemlézett a Universal Studios-nál.

A második világháború alatt az Amerikai Egyesült Államok légierejénél szolgált pilótaként. Leszerelése után New Yorkban élt, ahol musicaleket írt a Broadway számára, ezek egyikével, a Redhead cíművel 1959-ben elnyerte a Tony-díjat. Később visszatért Hollywoodba, ahol megírta a The Bachelor and the Bobby-Soxer (Az agglegény és a tinédzser) című film forgatókönyvét, amiért 1947-ben a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar-díjat kapott. Több televíziós sorozat forgatókönyvét is évekig ő írta: Jeannie, a háziszellem (I Dream of Jeannie), The Patty Duke Show, Hart to Hart és Nancy.

Regényírásba ötvenéves kora után kezdett, első műve, a The Naked Face (Álarc nélkül) 1969-ben jelent meg, és rögtön meg is kapta az Edgar Allan Poe-díjat a legjobb első regény kategóriában.
Könyveit ötvenegy nyelvre fordították le, és 180 országban több mint 300 millió példányban keltek el. Mindenik regénye első helyezést ért el a The New York Times bestseller listáján, és sokat meg is filmesítettek.

Évekig bipoláris zavarral küzdött, tizenhét éves korában öngyilkosságot kísérelt meg, amiről a The Other Side of Me (A másik énem) című önéletrajzi regényében vallott.

Díjak, kitüntetések, elismerések:

1947-ben Oscar-díjat kapott a The Bachelor and the Bobby-Soxer (Az agglegény és a tinédzser) című film forgatókönyvéért.

Redhead című musicaljével 1959-ben elnyerte a Tony-díjat.

The Naked Face (Álarc nélkül) című művével 1969-ben elnyerte az Edgar Allan Poe-díjat.

1988-ban csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

A világ leggyakrabban fordított írójaként 1997-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Sidney Sheldon könyvek

Hírlevél feliratkozás
Érdeklődési körök kiválasztása