Nemere István

Nemere István

Nemere István, eredeti családnevén Niedermayer, író, műfordító 1944-ben született Pécsett. A magyar rekordernek számító írónak 2018-ig több, mint 700 könyve jelent meg magyar nyelven, 2019 év végéig 726 könyve jelent meg. A sci-fi és paranormális jelenségek témájában tett tevékenységei tették ismertté, de más műfajban is publikál. Bevallása szerint tartózkodik az élvezeti szerektől és munkamániás. Megrögzött optimista és kerüli a politikát.


Műveit számos nyelven kiadták, többek között eszperantóul is.


Eleki sváb családból származik, ám szülei túlnyomórészt Veszprém és Somogy megyei falvakban éltek. Emlékezetes szerint kedvelte a falusi életmódot. Ám az iskolát nehezen viselte. Már tizenéves korában alkotott írásokat, amelyek felkeltették tanárai figyelmét.


Még gimnáziumban megtanulta az eszperantó nyelvet. Ezt követően külföldi eszperantó nyelvet használókkal is kapcsolatba került és így ismerkedett meg legyen feleségével is, akit 1966-ben elvett, majd, akivel házassága válással végződött. Ezt követően albérletben élt, ahol elkészítette első fordításait és novelláit.


1972-ben újraházasodott egy lengyel zongoratanárnővel. Még ebben az évben Magyarországra költözött és az ELTE könyvtár szakán tanult. 1980-tól szabadúszó főállású író lett.


Első könyve, egy krimiregény, 1974-ben jelent meg A rémület irányító száma címmel.


 A 90-es években kétszer egymásután megválasztották a Nemzetközi PEN Club eszperantó csoportja elnökének, aminek alapján a Svéd Akadémiánál javaslatot tehet irodalmi Nobel-díjra való jelölésére.


Jelenleg Szentgyörgyi Judit feleségével él vidéken, csendes falusi környezetben és folytatja az írást.


"Addig írok, amíg élek és addig élek, ameddig írok."


Néhány álneve: Henry Hamilton, Oscar Welden, Stefan Niemayer, Melissa Moretti, Kiss-Béry Miklós

Nemere István könyvek

Hírlevél feliratkozás
Érdeklődési körök kiválasztása