NAGY KATALIN /EGY ASSZONY PORTRÉJA

NAGY KATALIN /EGY ASSZONY PORTRÉJA

Vonalkód
9789636354688

NAGY KATALIN /EGY ASSZONY PORTRÉJA


Hatalomra vágyó anyák, elképesztő különcök, délceg katonák, mohó karriervadászok, intrikák, hűtlenség és szerelem, gyilkosságok, politikai összeesküvések, szex, háború és szenvedély... Ebben az életrajzban minden benne van, ami egy kiváló történethez kell.
- Bookreporter



A Pulitzer-díjas szerző könyvének főszereplője egy jelentéktelen német hercegnő, aki tizennégy évesen Oroszországba kerül, és a történelem egyik legjelentősebb, legnagyobb hatalommal rendelkező, legizgalmasabb egyéniségű asszonyává válik.
A nem túl nagy befolyással bíró nemesi családba született Katalinból a véletleneknek és saját kitartásának, eltökéltségének köszönhetően Oroszország cárnője lett. Az éles eszű, kielégíthetetlen kíváncsiságú fiatal nő rajongott a felvilágosodás filozófusaiért, és miután trónra jutott, megpróbálta a gyakorlatban alkalmazni az újszerű elképzeléseket, ezek segítségével kísérelte meg az elmaradott orosz birodalom felvirágoztatását. Személyes vagy levélbarátság fűzte a kor legjelesebb történelmi és irodalmi személyiségeihez, Voltaire-hez, Nagy Frigyes királyhoz, Mária Antóniához, sőt még az amerikai haditengerészet hőséhez, John Paul Joneshoz is.
Trónra jutását követően a Montesqueiu által idealizált "jóindulatú despotizmus" megtestesítője kívánt lenni, de szembesülnie kellett a jobbágyság intézményrendszerére felépülő orosz valósággal. Harmincnégy éven keresztül irányította és fejlesztette az óriási birodalmat, háborúkat vívott, támogatta a kultúrát, megpróbált segíteni a sokat szenvedett népen. Túljutott néhány magánéleti válságon, területeket hódított el más országoktól, megbirkózott a véres francia forradalom által elindított politikai változások szökőárjával, és nőiességének, éles eszének, intelligenciájának, ravaszságának köszönhetően élete utolsó pillanatáig trónon maradt. Voltaire és Diderot imádta és dicsérte, a legnagyobb klasszikus filozófusok közé sorolta, ugyanakkor voltak, akik rettegtek tőle, akik "Észak Messalinájának" nevezték.
Családjának tagjai, barátai, miniszterei, tábornokai, szeretői, ellenségei, életének valamennyi fontosabb fő- és mellékszereplője életre kell ebben a színes és érdekes könyvben. Megismerhetjük ambiciózus, folyton intrikáló anyját; gyenge jellemű, mégis erőszakos férjét, III. Péter cárt; boldogtalan fiát, Pált; imádott unokáit és persze a kegyenceit, azokat a délceg, ifjú gárdatiszteket, akik mellett szórakozni kívánt, akiktől szerelmet és barátságot várt, akiknek segítségével vissza akarta nyerni ifjúságát; megismerhetjük annak a férfinak, Grigorij Patyomkinnak az életútját, aki minden bizonnyal a legfontosabb szerepet játszotta a cárnő életében.
Elképesztő könnyedséggel megírt, szilárd tényeken alapuló történet. A szerző rámutat az összefüggésekre, közel hozza az olvasóhoz a történelem jelentős és híres alakjait; bemutatja az események, az egyes személyek és népek sorsát befolyásoló részleteket és emberi tényezőket, s teszi mindezt olyan közvetlenséggel, hogy az olvasó úgy érzi, II. Katalin cárnő és kortársai karnyújtásnyi távolságba kerülnek.






Kevés olyan színes, izgalmas és gazdag életrajzzal találkozhatunk, mint Nagy Kataliné. A könyv szerzője nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megidézi és életre kelti a cárnőt. Sikerrel járt.
- Washington Post


Történet a hatalomról, a céltudatosságról és a szenvedélyről... Kiváló történet egy kivételes mesélőtől.
- The Wall Street Journal


Drámai és közvetlen. Az olvasó megérti: azok a személyek, akik a történelmet alakították, éppen olyan hús-vér emberek voltak, mint bármelyikünk.
- Kansas City Star


Egy hihetetlen hatalommal bíró uralkodó, egy esendő, mégis erős asszony bámulatos portréja.
- Newsweek


Elegáns és magával ragadó, szilárd történelmi tényeken alapuló, de érdekfeszítően és közvetlen hangon elmesélt történet.
- Minneapolis Star Tribune


Izgalmas és érdekes. Történelmi tények, csevegő stílusban.
- The New York Times Book Review


Egy kiválóan feldolgozott történelmi anyag sodró lendületű bemutatása.
- Boston Globe


Olyan, mint a legkiválóbb epikus orosz regények.
- San Antonio Express-News


A történelem iránt érdeklődők imádni fogják.
- People
Borító ár:
4 999 Ft
Korábbi ár:
4 999 Ft
Online ár:
3 449 Ft
- 31%


Jelenleg nem kapható!
+1% TündérPont
Hírlevél feliratkozás
Érdeklődési körök kiválasztása