A negyedik út

A negyedik út

P. D. Ouspensky
Kötési mód
puha kötés
Kiadó
Lunarimpex Bt.
Kiadás éve
2006
Terjedelme
447 oldal
Dimenzió
135 mm x 205 mm x 25 mm
Vonalkód
9789639219625
A negyedik út pszichológiája befejezetlen lénynek tekinti az embert, és lehetséges fejlődése szempontjából tanulmányozza. A hétköznapi pszichológia nagyon messze áll a valóságtól. Egy fiktív, imaginárius emberrel foglalkozik, aki nem olyan, amilyennek beállítják. Sok tulajdonságot gondolunk magunkénak, amivel nem rendelkezünk.

Ez a szisztéma felforgat mindent, amit tudunk, vagy valaha gondoltunk. Összeegyeztethetetlen a hétköznapi pszichológiai elképzelésekkel. El kell döntenünk, minek tekintjük az embert: tojásnak vagy tyúknak. Ha tojásnak tekintjük, akkor nem tulajdoníthatjuk neki a tyúk sajátosságait. Amikor tojásnak tekintjük az embert, a teljes pszichológia megváltozik: az emberi élet egésze embriók, avagy befejezetlen lények életévé válik. Ekkor a lények közül néhánynak egy másik állapotba való átkerülés lehetősége jelenti az élet értelmét.

Mit jelent a befejezett és a befejezetlen lény?

Hasonlítsuk össze a lovas kocsit a repülőgéppel. A repülőgépben sok olyan lehetőség rejlik, ami egy szokványos lovas kocsiból hiányzik, ugyanakkor a repülőgép használható egyszerű lovas kocsiként. Nagyon nehézkes, kényelmetlen és rendkívül drága lenne, de az ember eléfogathat két lovat, és kocsikázhat vele az úton. Tegyük fel, hogy a repülőgép tulajdonosa nem tud róla, hogy gépében van motor, amellyel önálló mozgásra képes. Most képzeljük el, hogy tudomást szerez a motorról; ekkor szélnek eresztheti a két lovat, és autózhat a repülőjével. Ez azonban még mindig túlságosan nehézkes lesz. Tegyük fel, hogy tanulmányozza a repülőgépét, és rájön, hogy képes repülni. Ez a felismerés természetesen sok olyan előnnyel jár, amit akkor, amikor lovas kocsiként kezelte a repülőgépét, nélkülözött. Ugyanezt tesszük önmagunkkal; lovas kocsiként működünk, amikor repülhetnénk is.
Eredeti ára: 3 900 Ft
2 769 Ft Internetes ár (fizetendő)
29 %
1% TündérPont
Jelenleg nem kapható!
Törzsvásárlói kártya, amire Tündérpontokat gyűjthet A termék megvásárlása után +276 Tündérpont jár regisztrált felhasználóink számára.
Hírlevél feliratkozás
Érdeklődési körök kiválasztása