A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója /Az evolúciós gondolat

A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója /Az evolúciós gondolat

Vonalkód
9789632792880

A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója /Az evolúciós gondolat


Miért ragaszkodnak hozzánk? És mi miért nevezzük őket a legjobb barátainknak? Hogyan ta-nulnak? Milyen tényezők alakítják személyiségüket? Tényleg a farkastól származnak? Igaz-e, hogy tudnak számolni?
A kutya az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a 'család-hoz tartozó' jelzőt. Mégis tudományos kutatások hiányában eddig gyakran csak általánossá-gokkal és sokszor éppen tévhitekkel találkozhatott a gyanútlan olvasó.
Az utóbbi években sok szakértő sokféle megközelítésből írt a kutyákról. A legtöbb efféle könyv célja az volt, hogy a szerző egyéni nézőpontjából magyarázza meg a kutyák viselkedé-sét. Szakítva a hagyománnyal, jelen kötet tudományos értelemben, kutatási adatokkal alátá-masztva foglalja össze mindazon ismereteket, amit ma a kutyák evolúciójáról, viselkedéséről és gondolkodásáról tudhatunk.
Tizenhat évvel ezelőtt az ELTE Etológia Tanszékén Csányi Vilmos vezetésével kezdődött a kutyák etológiai vizsgálata. Azóta a tanszék kutatói Miklósi Ádám vezetésével új, a gazdákat is bevonó vizsgálati módszereket dolgoztak ki, hiszen csak így lehet a kutyákat természetes környezetükben megfigyelni. A vizsgálatok igazolták, hogy a kutya világa - a farkaséval szemben - emberközpontú. A kutya számára nemcsak fontos az emberi jelenlét, hanem visel-kedését is sok szempontból az emberéhez igazítja.
A nemzetközi hírű kutatások eredményeit először angol nyelven publikálta a szerző az Oxford University Press gondozásában 2007-ben, és íme, most már a magyar kutyakedvelők és az eto-lógia iránt érdeklődők is olvashatják.
Az angol kiadás kritikáiból:
"ezt a könyvet minden kutatónak és egyetemistának el kell olvasnia, akit érdekel az etológia általában, és különösképpen a kutyák viselkedése..." Trends in Cognitive Science
"ez a könyv jól igazolja, hogy a kutyákra vonatkozó kutatások előtt fényes jövő áll. Miklósi könyve szakszerű és kimerítő (...), az állati viselkedés, az evolúció és a kogníció kutatásnak egyik alapműve." Current Biology

Borító ár:
4 500 Ft
Korábbi ár:
4 500 Ft
Online ár:
3 285 Ft
- 27%


Jelenleg nem kapható!
+1% TündérPont
Hírlevél feliratkozás
Érdeklődési körök kiválasztása