Hollós vitéz /Magyar históriák

Hollós vitéz /Magyar históriák

Hunyady József
Kötési mód
keménytábla
Kiadó
Studium Plusz
Kiadás éve
2013
Terjedelme
528 oldal
Dimenzió
140 mm x 210 mm x 32 mm
Vonalkód
9786155054761

Hollós vitéz /Magyar históriák


Fél évezred feledtető homálya takarja előlünk legendás hírű alakját. Ellenségei között "Hadak Villáma˝, ˝Egyetlen Félelemünk˝, ˝Föld Rettenete˝ volt a neve. Katonái, akik száz csatában elkísérték, János apánknak hívták. A törököktől sanyargatott déli népek ajkán mondák keringtek hőstetteiről. Őrá emlékeztet az egész világon zengő déli harangszó.
Neki, Hunyadi Jánosnak, minden idők egyik legnagyobb magyar hadvezérének kíván emléket állítani ez a könyv is. Írója a katona Hunyadi János alakját keltette életre, aki egész életét arra áldozta, hogy elhárítsa a Magyarországot fenyegető török hódítás veszedelmét.
A ˝Hollós vitéz˝ színes, mozgalmas képet fest a XV. századi Magyarország életéről. Hatalmas forgatagban örvénylenek lapjain az életre-halálra menő nagy csaták, kudarcok, diadalok. Szereplői a kor emberei: feudális főurak, főpapok, köznemesek, szegény jobbágynépek. Közülük nem egyet - Cillei Ulrik, Cezarini, Kapisztrán stb. - már név szerint ismer az olvasó. Ott láthatjuk mellettük a névtelenek sokezres tömegét, akikről nem beszéltek ugyan a krónikák, mégis ők lendítették előre a század történelmét. Róluk, a névtelenekről is szól ez a könyv, amelynek robbanásig feszült légköre, izgalmas meseszövése, színes nyelvezete, a benne ábrázolt szép, tiszta szerelem megrázó története bizonyára elnyeri az Olvasó tetszését.


Ott járkált közöttük. Ezüstpáncélját, aranyozott sisakját úgy áttüzesítette a delelőre hágó nap, hogy vibrált fölötte a levegő. Mintha most emelte volna ki lángoló torkú kohójából a milánói fegyverkovács. Perzselte a nyakát, ha a mellvértje szegélye hozzáért. A gerince árkában, a térde hajlatában, a hasán, a mellén vastagon csorgott az izzadság. Elevenen sült és főtt egyszerre. Kidagadó ereiben forrt a vére, mint kotlában a sűrüdő halászlé, s agyában egyre azt ordította egy hang: "Eridj a hűvösbe! Vágd magad végig a földön, így meg fogsz tébolyodni a napon!"
Nem engedett ösztöne sürgető csábításának. Kényszerítette magát, hogy arra gondoljon: "Ha leszáll az este, majd hűs dunai szellő támad és bebúvik a páncélom alá s lecsókolja forró verítékemet!" Ez enyhítette valamennyire szörnyű kínjait.
Ha a romos, gerendatorlaszokkal kifoltozott falon megtántorodó katonát látott, hozzálépett, elvette tőle az alabárdot.
- Eridj, fiam az árnyékba. Gombolkozzál ki, ülj le. Kortyintsál egyet. Pihenjél és úgy térjél vissza!
S addig ő strázsált helyette.
(...) Katonái égő szemmel figyelték minden mozdulatát.
Talán már századszor ment végig a hajdani városfal zúzalékhalmain. Eltűnt s felbukkant, mint égi pályáján a nap. Némán egymásra mosolyogtak az őrszemekkel. Úgy érezték a katonák, ha rájuk nézett: kezet szorított velük, hogy rég megholt édesapjuk lépett melléjük és veregette meg lucskos hátukat, így könnyebb volt az átforrósodott falon állni. Káprázó, csillagzó szemmel néztek utána.
Az az ide-oda ballagó ezüstpáncélos vitéz volt a mindenható istenük nekik.
Borító ár:
3 999 Ft
Korábbi ár:
590 Ft
Online ár:
590 Ft
- 85%
+1% TündérPont
Hírlevél feliratkozás
Érdeklődési körök kiválasztása